Siirry suoraan sisältöön.

Toimitusjohtajan katsaus

Alkuvuoden heikko taloussuhdanne ja työllisyyskehityksen heikkeneminen ovat näkyneet myös Työllisyysrahaston taloudessa. Keväällä tarkensimmekin kuluvan vuoden tulosennustetta ennakoimalla alijäämän olevan aiemmin arvioitua suurempi.

Työllisyysrahaston keräämien työttömyysvakuutusmaksujen tasoa alennettiin merkittävästi vuodelle 2024. Suurimmat syyt olivat rahaston hyvä taloustilanne ja suhdannepuskurin kertyminen enimmäismääräänsä sekä näkymät taloudesta ja työllisyydestä. Lisäksi otimme tuolloin huomioon työttömyysturvaan tehtävien säästöjen vaikutukset sekä aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamisen.

Työllisyyskehityksen heikkenemisestä huolimatta maksuvalmiutemme on pysynyt hyvänä koko alkuvuoden, ja olemme hoitaneet työttömyysturvan ja muun sosiaaliturvan rahoitustehtävät onnistuneesti. Työllisyystilanteen ennustetaan kääntyvän parempaan loppuvuoden 2024 aikana.

Petteri Orpon hallitus päätti kehysriihessä niin sanotusta sosiaaliturvan säästöjen kanavoinnista. Työllisyysrahaston kannalta tehty ratkaisu oli toimiva, koska työttömyysvakuutusmaksujen tason annetaan edelleen muuttua normaalisti, eikä rahaston rahoitusperiaatteisiin tehty muutoksia. Lisäksi hallitus päätti, että vuodesta 2014 voimassa ollut työttömyysturvan muutoksiin perustuva kanavointiratkaisu poistuu vuoden 2025 alusta.

Valmistaudumme tekemään esityksen vuoden 2025 työttömyysvakuutusmaksujen tasosta elokuun lopussa. Keväällä esitimme arvion siitä, että maksujen muutostarve olisi haarukassa  +0,10 - -0,40 prosenttiyksikköä vuodelle 2025.

Aikuiskoulutusetuuksien lakkauttaminen merkitsee isoa muutosta

Työllisyysrahaston alkuvuotta on määrittänyt hallitusohjelmaan sisältynyt aikuiskoulutusetuuksien lakkauttaminen. Hallitus antoi lakiesityksen aikuiskoulutustuen ja ammattitutkintostipendin lakkauttamisesta helmikuussa.

Kun hallituksen esitys lakkauttamisesta annettiin eduskunnan käsittelyyn, käynnistimme rahastossa lakkauttamiseen liittyvät muutosneuvottelut. Neuvottelut päättyivät, kun lakkauttava lainsäädäntö oli hyväksytty. Neuvottelujen seurauksena Työllisyysrahastossa lakkaa enimmillään 73 tehtävää vuoden 2026 kesään mennessä. Etuuksien lakkauttaminen merkitsee rahaston henkilöstömäärässä isoa muutosta, vaikka etuuksien osuus rahaston menojen kokonaisuudesta on vain noin 10 prosenttia. Muutosneuvottelujen jälkeen tehtävät henkilöstövähennykset toteutuvat asteittain, kun aikuiskoulutustuen maksaminen vähitellen loppuu.

Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen jälkeen on käynnistynyt keskustelu korvaavan tukimuodon valmistelusta kasvatus- ja sosiaalialalle. Tätä kirjoitettaessa ei ole tiedossa valmistelun lopputulosta.

Aikuiskoulutustukea haettiin ennätyksellisen paljon alkuvuonna. Muutostilanteesta ja hakemusmäärien kasvusta huolimatta hakemusten käsittely ja etuuksien maksatus ovat sujuneet erinomaisesti. Erityisen ilahduttavaa on, että asiakastyytyväisyys on ollut koko vuoden erinomaisella tasolla, vaikka aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on ollut hankalaa niin asiakkaillemme kuin työntekijöillemme. Palveluihimme tyytyväisten ja hyvin tyytyväisten asiakkaiden osuus (CSAT) oli keskimäärin 84 %:ia vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Katse tulevaan

Aikuiskoulutusetuuksien lakkauttaminen ja toimintaympäristössämme tapahtuvat muutokset vaikuttavat odotuksiin rahastoa ja sen toimintaa kohtaan. Aloitimme keväällä työn rahaston identiteetin kirkastamiseksi ja jatkamme sitä syksyllä yhdessä henkilöstön kanssa. Identiteettityö tukee myös loppusyksyyn ajoittuvaa strategian päivittämistä. Kaikki tämä työ tähtää siihen, että pystymme jatkossakin hoitamaan yhteiskunnallisesti merkittävät tehtävämme mahdollisimman hyvin.

Työllisyysrahaston muut lakisääteiset tehtävät jatkuvat normaaliin tapaan. Haluamme myös kehittää palvelujamme entistä paremmiksi ja asiakaslähtöisemmiksi. Alkukesästä käynnistimme kyselyn työttömyysvakuutusmaksuasiakkaillemme asiakaskokemuksen kartoittamiseksi ja palvelun parantamiseksi. Palvelumme ovat jo nykyisellään pitkälti digitaalisia ja hyödynnämme myös laajasti automaatiota. Tähän liittyen olemme valmistautuneet automaattisen päätöksenteon lainsäädännön muutoksiin päivittämällä toimintaamme lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Olemme myös päivittäneet ja julkaisseet verkkosivuillamme rahaston eettiset ohjeet. Sen lisäksi olemme liittyneet avoimuusrekisteriin, johon ilmoitamme rahaston vaikuttamistoiminnasta. Kesäkuussa olimme loppusuoralla IT-palveluidemme kilpailutuksen kanssa, jossa haemme uutta yhteistyökumppania toteuttamaan ja kehittämään IT-palveluitamme.

Vaikeasta muutostilanteesta huolimatta olemme hoitaneet lakisääteiset tehtävämme hyvin. Aikuiskoulutusetuuksien lakkautustilanteen keskellä olemme tehneet erinomaista työtä, kehittäneet toimintaamme ja suunnitelleet tulevaa. Kiitos kaikille rahastolaisille muutoskyvykkyydestä ja puhaltamisesta yhteen hiileen.

JANNE METSÄMÄKI
toimitusjohtaja

 

Toimitusjohtaja Janne Metsämäki seisoo ja katsoo kameraan. Hänellä on tummansininen puku päällään.

JANNE METSÄMÄKI
toimitusjohtaja

Sivu päivitetty: 27.8.2024