Vuonna 2024 Työllisyysrahaston toiminnassa tapahtui merkittäviä muutoksia ja samaan aikaan suuntasimme katseemme tulevaisuuteen. Eduskunta hyväksyi aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamisen, minkä seurauksena aloitimme etuuksien asteittaisen alasajon. Eduskunta hyväksyi myös useita työttömyysturvamenoja alentavia muutoksia. Muutoksen keskellä keskityimme lakisääteisten tehtäviemme toimeenpanoon ja kirkastimme rahaston tulevaisuutta päivittämällä strategiamme.
Jatkossa visionamme on olla arvostettu ja tehokas sosiaaliturvan toimeenpanija. Strategisina tavoitteinamme on tuottaa asiakaslähtöisiä digiajan palveluita luotettavasti ja laadukkaasti sekä nostaa tuottavuutta ja tehokkuutta. Missiomme säilyy ennallaan, sillä tuomme edelleen turvaa työn muutoksissa palveluillamme.
Strategisten kehityshankkeidemme tavoitteena on kehittää digitaalisia palveluitamme, lisätä tehokkuutta ja tuottavuutta sekä parantaa järjestelmiemme toimintakykyä ja -varmuutta. Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla toteutimme julkisen IT hankinnan kilpailullisena neuvottelumenettelynä ja syksyllä aloitimme hankkeen toteutuksen. IT-alustapalveluiden kehittämiseen keskittyvän hankkeen tavoitteena on mahdollistaa asiakkaillemme, sidosryhmillemme ja henkilöstöllemme nykyaikaiset, käyttäjäystävälliset, luotettavat ja tietoturvalliset digitaaliset ratkaisut ja palvelut myös jatkossa.
Aikuiskoulutustukeen oikeutetut aktivoituivat käyttämään tukimahdollisuuttaan eduskunnan lakkautuspäätöstä odotellessa. Alkuvuonna 2024 tuen hakijoiden määrät kasvoivat noin puolitoistakertaisiksi verrattuna edellisvuoden samaan ajanjaksoon. Kuitenkin päätös siitä, ettei aikuiskoulutustukea myönnetä missään tilanteessa opintoihin, jotka alkavat 1.8.2024 tai sen jälkeen vähensi dramaattisesti syksyn hakijamääriä. Hakijamäärien ja kiinnostuksen kasvu sekä lakkauttamiseen liittyvä epävarmuus eivät näkyneet aikuiskoulutustuen asiakastyytyväisyydessä, joka pysyi edelleen erinomaisella tasolla.
Aikuiskoulutusetuuksien lakkauttaminen tarkoittaa myös irtisanomisia. Työllisyysrahastossa pidettiin muutosneuvottelut, ja henkilöstövähennykset toteutuvat lakkautuksen edetessä. Enimmillään Työllisyysrahastossa tulee lakkaamaan 73 tehtävää. Etuuksien lakkauttaminen merkitsee siis rahaston henkilöstömäärässä isoa muutosta, vaikka etuuksien osuus rahaston menojen kokonaisuudesta on vain noin 10 prosenttia.
Julkisuudessa ja eduskunnassa käytiin vilkasta keskustelua aikuiskoulutusetuuksien lakkautuksesta koko lakimuutosprosessin ajan. Tuotimme runsaasti tietoa etuuden käytöstä ja sisällöstä keskustelun sekä päätöksenteon tueksi. Yksi keskustelun aihe oli aikuiskoulutusetuuksien korvaava malli. Tällä hetkellä toteutumassa on opintolainaan perustuva malli sekä jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) toimeenpanema tuki, joka ei kuitenkaan kohdistu koulutukseen meneville henkilöille vaan työnantajille.
Työllisyysrahaston vuosi 2024 oli matalammista työttömyysvakuutusmaksuista johtuen ennakoidusti taloudellisesti alijäämäinen, joskin alijäämää syvensi työttömyysmenojen kasvu. Hallitusohjelman säästöt näkyivät työttömyysturvamenoissa vasta vähäisessä määrin. Työttömyysvakuutusmaksujen kerääminen ja perintä sekä työttömyysturvan ja muun rahaston vastuulla olevan sosiaaliturvan rahoitus toteutuivat totutusti vakaalla otteella myös vuonna 2024. Suomen hallitus päätti toteuttaa työttömyysturvan ja muun sosiaaliturvan säästöjen kanavoinnin valtion budjettiin. Kanavointi tehdään sairausvakuutuksen ja sairaanhoitovakuutuksen kautta. Työllisyysrahaston kannalta hallituksen päätös oli toimiva, koska työttömyysvakuutusmaksujen annetaan muuttua normaalisti. Lisäksi hallitus päätti, että vuodesta 2014 voimassa ollut työttömyysturvan muutoksiin perustuva kanavointiratkaisu poistuu vuoden 2025 alusta.
Esitimme edelleen työttömyysvakuutusmaksujen alentamista vuodelle 2025. Esityksessä otimme huomioon talouden ja työllisyyden ennusteet vuodelle 2025, arvion työttömyysturvaan tehtyjen leikkausten vaikutuksesta Työllisyysrahaston menoihin sekä suhdannepuskurin hyvän tason. Toisen perättäisen maksujen alennusvuoden myötä työttömyysvakuutusmaksut ovat alle puolet vuoden 2023 tasosta vuonna 2025. Työttömyysvakuutusmaksujen alentamisesta huolimatta Työllisyysrahaston maksuvalmius on turvattu.
Vastuullisuustyössä painotuksemme ja päätavoitteemme ovat sosiaalisen vastuullisuuden teemoihin suuntautuvaa, mikä on yhtenevä suunta ydintehtäviemme kanssa. Edistämme YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteita erityisesti huolehtimalla työttömyysturvan kestävästä rahoituksesta, aikuiskoulutusetuuksien tehokkaalla toimeenpanolla, sekä noudattamalla ja kehittämällä hyvän hallinnon periaatteita rahastossa. Vuoden 2024 aikana keskityimme erityisesti vastuullisuusraportoinnin mittaristojen määrittelyyn ja toimenpiteiden suunnitteluun, jotta saisimme rakennettua vankan pohjan systemaattiselle vastuullisuustyölle ja vastuullisuudesta raportoimiselle.
Työllisyysrahaston toiminta perustuu osaavan, ammattitaitoisen ja muutoskykyisen henkilöstön työpanokseen. Yhdessä tekeminen on ehdoton voimavaramme. Muutoksen keskellä pystyimme tuottamaan asiakkaillemme erinomaisen asiakaskokemuksen ja hoitamaan lakisääteiset tehtävämme moitteetta sekä suuntaamaan katseemme tulevaan.
Janne Metsämäki
Toimitusjohtaja
Janne Metsämäki
toimitusjohtaja