Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

Ammattitutkintostipendi motivoi valmistumaan

UUTINEN 8.6.2023 13.39

Keväällä 2023 Työllisyysrahasto teki kyselyn, jossa tutkittiin, miten ammattitutkintostipendin saaneet kokivat stipendin vaikuttaneen opintojen loppuun saattamiseen sekä miten ja missä vaiheessa he saivat tiedon stipendistä. Ammattitutkintostipendin yksi tavoite on kannustaa ammatillisen tutkinnon suorittavia saattamaan opintonsa loppuun.

Ammattitutkintostipendin vaikutus opintojen loppuunsaattamiseen jakoi kyselyyn vastanneiden mielipiteet. Noin neljännes arvioi, että vaikuttavuutta opintojen loppuun saattamiseen ei ollut. Toisaalta 34,8 % arvioi vaikuttavuuden suureksi tai erittäin suureksi.

Kuitenkin 73,4 % piti ammattitutkintostipendiä hyvin tai erittäin merkittävänä taloudellisesti.

- Avoimien kommenttien perusteella moni kyselyyn vastanneista koki, että ammattitutkintostipendi paikkasi opiskeluaikana menetettyjä tuloja. Useat myös kertoivat kustantaneensa stipendillä esimerkiksi virallisia pätevyystodistuksia, joita tarvitaan ammatinharjoittamista varten, kertoo Työllisyysrahaston asiakkuusjohtaja Tuulikki Saari.

Jotta ammattitutkintostipendillä tavoiteltu vaikuttavuus toteutuisi, on tärkeää, että opiskelijat kuulevat siitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa opintojaan, jolloin stipendi voi toimia kannustimena suorittaa opinnot loppuun.

Kyselyyn vastanneista 61,6 % sai tiedon ammattitutkintostipendistä ennen opintojen alkua tai opintojen alkuvaiheessa.

61,6 % kyselyyn vastanneista sai tiedon ammattitutkintostipendistä opettajalta, opintojen ohjaajalta tai oppilaitoksen yleisen ohjeistuksen kautta.

- Opiskelijat siis saavat tiedon ammattitutkintostipendistä oikea-aikaisesti. Myös avoimissa kommenteissa kiiteltiin ammattitutkintostipendin merkitystä ja kannustavuutta opintojen loppuun suorittamisessa, Saari iloitsee.

Video tutkimuksen tuloksista löytyy tekstin alta.

Vuonna 2022 ammattitutkintostipendin sai 27 755 henkilöä

Ammattitutkintostipendi on veroton kertakorvaus ammatillisen tutkinnon suorittamisesta. Ammattitutkintostipendin saa, jos on suorittanut ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon ja on tutkinnon suorittamispäivään mennessä kerryttänyt eläkevakuutettua työhistoriaa vähintään viisi vuotta.

Vuonna 2023 ammattitutkintostipendin suuruus on 414 euroa. Vuonna 2022 ammattitutkintostipendin sai 27 755 (25 949, vuonna 2021) henkilöä. Stipendejä myönnettiin yhteensä 11,5 (10,4) miljoonalla eurolla. Ammattitutkintostipendin myöntää Työllisyysrahasto ja sitä on haettava vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Työllisyysrahasto rahoittaa ammattitutkintostipendin palkansaajan ja työnantajan maksamilla työttömyysvakuutusmaksuilla. Valtion palveluksessa olevien osalta stipendin rahoituksesta vastaa kuitenkin valtio.

Työllisyysrahasto toteutti asiakastutkimuksen ammattitutkintostipendin koetusta vaikutuksesta ja tiedonkulusta 22.3.–18.4.2023. Kysely lähetettiin vuosina 2019–2021 ammattitutkintostipendin saaneille. Kyselyyn vastasi 1410 henkilöä.

Tutustu tutkimukseen (PDF) >>

Aikuiskoulutustuen koettu vaikutus – uusi näkökulma yhteiskunnalliseen keskusteluun

Ammattitutkintostipendin koetun vaikuttavuuden lisäksi olemme selvittäneet myös aikuiskoulutustuen koetua vaikutusta tuen käyttäjän elämään. Työllisyysrahasto julkaisee aikuiskoulutustuen koettu vaikutus -tutkimuksen tulokset seminaarissaan torstaina 15.6. klo 13 alkaen. Tutkimme, miten aikuiskoulutustuen saajat kokivat tuen vaikuttaneen työuraansa ja miten he kokivat tavoitteidensa toteutuneen. Saimme lähes 5 000 vastausta! Tutkimustuloksissa motivaatiosyinä korostuivat alanvaihtosuunnitelmat, nykytyön kuormittavuus sekä halu edetä uralla. Seminaarissa pureudumme näihin teemoihin asiantuntijoiden kanssa. Keskustelun eri näkökulmia avaavat aikuiskoulutustuen käyttäjät omilla kokemuksillaan tuen vaikutuksista elämäänsä.

- Lupaan, että tulokset ovat sellaisia, että kannattaa osallistua seminaariin. Tulokset antavat todella mielenkiintoisen lisän yhteiskunnalliseen keskusteluun, jota aikuiskoulutustuen osalta käydään. Ja ennen kaikkea, ne antavat meille eväitä jatkokehittämiseen, Saari sanoo.

Ilmoittaudu Asiakkaan ääni – aikuiskoulutustuen koettu vaikutus -verkkoseminaariin >>